Woman holding thesis

Moje leto 2020: 4. del: Diplomirala sem!

Do zdaj sem že ugotovila, da je bilo leto 2020 res uspešno leto zame. Na seznam dosežkov pa sem septembra dodala še diplomo. Uau! Milijon občutkov in misli doživljam, ko pomislim na ta lep dosežek in jih delim s tabo v tej blog objavi. 

Čeprav se mi stvari velikokrat zdijo samoumevne, niso.
Če sem se odločila za študij potem, je logično, da bom diplomirala. V resnici ni tako. Lahko študija tudi ne bi dokončala. Sicer sem diplomo pričakovala, vendar mi ni samoumevna. Po zagovoru sem imela občutek “Aha, to je to, ok.”, pa me je moj dragi spomnil, da je ta občutek več kot to. Ves stres, živčnost in slaba volja zaradi izpitov, vso znanje in izkušnje so bili v tistem trenutku “poplačani”. Še en primer, kako pomembna je pot in ne cilj, saj diploma simbolizira uspešno zaključeno pot. 

Občutek hvaležnosti.
Uspelo mi je, hvala, hvala, hvala! Hvala meni za vztrajnost, hvala bližnjim za podporo in hvala dragemu za vso pomoč in usmeritve, prenašanje živčnosti in poslušanje jamranja. Pa hvala tudi profesorjem za pridobljeno znanje in hvala sošolcem za vse zapiske in pomoč. Eden najlepših občutkov – hvaležnost me še posebej obišče na posebne priložnosti.

Navdušenje mine prehitro.
Tako kot občutek hvaležnosti me je prevzelo navdušenje. Tisti dan sem se počutila prav posebno, a že drugi dan je ta občutek minil. Kristjanov oče je rekel tole, ko so se preselili: “Toliko truda, da vsakemu v 5 minutah razkažeš celo hišo”. Tako sem se počutila takrat in se ponovno opomnila, da je pomembna pot in ne cilj. 

Kaj pa zdaj, a mi diploma kaj koristi?
Vsi vemo, da je izobrazba pomembna, ni pa nujna za to, da dobiš delo in dobro plačilo. Jasno mi je bilo tudi, da v panogi, kjer sem se znašla (marketing) štejejo izkušnje veliko bolj kot izobrazba. Prav tako me ni nihče nikoli vprašal po izobrazbi, sem si pa želela, da bi me. Zato sem stvari vzela v svoje roke in dala diplomi moč, tako da sem jo omenila na razgovoru in jo ponosno predstavila. Čeprav mi papir morda ne koristi, pa štejejo vztrajnost, organiziranost, komunikacija, spoštovanje, medsebojno sodelovanje, izkušnja izmenjave in praktičnega usposabljanja in še mnogo več, kar sem pridobila v času študija.

Letos ni bilo pravega čara. 
Vse, od potrebne komunikacije in dokumentacije do zagovora je potekalo preko interneta. Zanimiva izkušnja, ki je hkrati odvzela tisti pravi čar tega dogodka. Mogoče pa tudi zato, ker sem imela pričakovanja. Veselila sem se svojih 5 minut slave, ko bom pripravljena predstavila vsebino mojega dela in novo obleko, ki bi si jo kupila za to priložnost. Potem pa sem imela upanje, da bo vsaj podelitev potekala normalno, pa sem jo prevzela v pižami (ne zares). Bo pa vsaj zgodbica za vnučke!

Zame diploma ni le papir, je dokaz, da zmorem, kar si zadam. Trenutno sem se prvič zaposlila, a mi ideja o nadaljevanju študija še ne da miru. Bom videla, kaj mi bo čas prinesel. Sem si pa zadala, da bom študirala le tisto, kar bom začutila, da je moje poslanstvo.

V svojem diplomskem delu sem pisala o načrtovanju spletnega mesta optimiziranega za iskalnik Google (SEO). Če je to nekaj, kar te zanima, si lahko moje delo prebereš tukaj. Vesela bom tudi kakšnega feedbacka!